BOPA's grundlæggere BOPA's grundlæggere
BOPA
en modstandsorganisation
under Danmarks besættelse 1940 - 1945


Bombardementet af Bornholm


Bornholm omfattet af frihedsbudskabet den 4. maj som resten af Danmark.

Nexø efter bombardementetMen øen lå så langt mod øst at den i praksis lå i den sovjetiske befrielseszone. Derfor ville de britiske styrker ikke sende soldater til Bornholm for at modtage den tyske kommandants overgivelse. Og han havde ordre fra OKW (Oberkommando der Wehrmacht) til at overgive sig til briterne, ikke til russerne. Det kom aldrig på tale at overgive sig til modstandsbevægelsen.

Bombardementerne
Resultatet blev derfor at det sovjetiske luftvåben bombede Rønne og Nexø Kirkeasyl. Børn har søgt tilflugt i  en kirke efter bombardementernebåde den 7. og den 8. maj. Bombardementerne var alvorlige og formålsløse da tyskerne ikke overgav sig førend natten til den 9. maj ved den generelle kapitulation.

Men det har sikkert også spillet en rolle at tyskerne forsøgte at vinde tid for at redde så mange tropper og flygtninge fra de østlige områder hvor russerne rykkede frem. Men man havde ikke forventet at russerne ville bombe øen.

Den 7. maj
Ved middagstid bombede russerne uden varsel Rønne og Nexø. Det varede en times tid. Om aftenen begyndte bombardementerne igen samtidig med at flyveblade blev nedkastet med opfordring til tyskerne om at møde i Kolberg følgende dag kl. 10.00 for at kapitulere.

De danske myndigheder forsøgte forgæves at få kontakt til regeringen i København, - men uden held.

I Nexø begyndte man at evakuere folk efter første bombardement, og efter bombardementet om aftenen blev der givet ordre om evakuering af Rønne inden næste morgen. Myndighederne, modstandsbevægelsen og frivillige hjalp til med evakueringen.

8. maj
Om
morgenen bombede russerne igen. Angrebet satte ind ved 9-tiden en time før tyskerne var opfordret til at give møde i Kolberg som ligger på Østersøkysten i det nuværende Polen lige syd for Bornholm. Russerne var altså ikke opmærksomme på tidsforskellen imellem Rusland og Danmark, og bombede derfor Bornholm en time før det varslede kapitulationstidspunkt, kl. 10. Heldigvis var byerne stort set tømt, og Brand- og vagtværn var sat ind for at slukke brænde og undgå plyndringer af forretninger og huse. Tyverier forekom dog mange steder af både danskere, tyske soldater og flygtninge.

Kapitulationen
Da tyskerne endelig kapitulerede, blev Bornholm besat af Sovjetunionen. De russiske tropper ankom dog først om morgenen d. 9. maj 1945. Et lille år senere, den 5. april 1946, forlod Russerne Bornholm.

Forrige side
Afsnittets begyndelse
Næste side
 
 
 

modstandskampen.dk