BOPA's grundlæggere BOPA's grundlæggere
BOPA
en modstandsorganisation
under Danmarks besættelse 1940 - 1945
Javascript DHTML Tree Menu Powered by dhtml-menu-builder.com


om WW II


Den 2. verdenskrig blev en realitet med Englands *krigserklæring til Tyskland den 3. september 1939. Hør Premierminister Neville Chamberlains radiotale. Men den direkte årsag til krigens udbrud var Tysklands angreb på Polen den 1. september 1939.

Krigen var en naturlig konsekvens af den aggressive nazi-tyske udenrigspolitik: Østrigs 'Anschluss' 12. marts 1938 og overtagelsen af Sudeterlandet i oktober samme år med den efterfølgende besættelse af hele Tjekkoslovakiet i marts 1939. Den spanske borgerkrig som udbrød i 1936, havde endvidere givet Nazi-Tyskland mulighed for at afprøve sit militær.

Tiden mellem de to verdenskrige
Tiden mellem første og anden verdenskrig var imidlertid en meget ustabil periode både politisk, økonomisk og socialt. Derfor kan 2. verdenskrig også karakteriseres som en fortsættelse af 1. verdenskrig ligesom den efterfølgende kolde krig frem til 1989 kan betragtes som en fortsættelse. Den endelige fredsafslutning blev underskrevet i Moskva den 12. september 1990 hvorved vejen blev banet for Tysklands genforening.

The Phoney War
Uanset valg af synsvinkel så var Europa i krig fra klokken 12 (kl. 11 engelsk tid) den 3. september 1939 - hvorefter der ikke skete *mere! I hvert fald ikke i første omgang. Polen var blevet delt mellem Tyskland og Sovjetunionen, - en deling som ødelagde landet . Men ellers åndede alt fred og ro. Perioden frem til dobbelt-angrebet på Danmark og Norge blev derfor kaldt 'The Phoney War' - den besynderlige krig.

Weserübung
Angrebet på Danmark og Norge skete samtidigt den 9. april 1940. Ålborg Lufthavn havde strategisk betydning for det tyske flyvevåben, ligesom de danske farvande skulle holdes åbne for at sikre adgangen til og fra de tyske Østersøhavne. Norges meget lange kyststrækning havde strategisk betydning for den tyske flåde, og udskibningen af jernmalm fra Kiruna via Narvik skulle sikres af hensyn til den tyske stålindustri.

Vestfronten
Tyskland angreb den 10. maj 1940 klokken 5.30 Holland, Belgien og Frankrig. Holland kapitulerede den 15. maj, Belgien den 28. maj og Frankrig den 17. juni. Den tyske Blitzkrieg havde opnået et resultat, ingen havde troet mulig - lige bortset fra tyskerne altså.

Dunkerque 24. maj til 10. juni 1940
Engelske, franske og canadiske tropper blev isoleret af de tyske tropper ved Dunkerque i det nordligste Frankrig tæt på den belgiske grænse. Det blev derfor nødvendigt at evakuere de mere end 300.000 soldater ad søvejen i en mere eller mindre improviseret redningsaktion som lykkedes fordi de tyske tropper samtidigt gjorde holdt efter ordre fra Hitler. Ordren skyldtes ikke nazistisk hensynsfuldhed, men strategiske og politiske overvejelser i forhold til angrebet på Frankrig.

Sommeren 1940
Europa var domineret af Nazi-Tyskland, fascistiske regimer og Sovjetunionen. Kun England holdt stand takket være Den engelske Kanal. I den situation kunne resten af Europa kun håbe på det bedste og så i øvrigt begrænse skadevirkningerne mest muligt. Danmark var eminent dygtig til det sidste - æreløst måske, men uskadt.

Hjem
Næste side