BOPA's grundlæggere BOPA's grundlæggere
BOPA
en modstandsorganisation
under Danmarks besættelse 1940 - 1945
Javascript DHTML Tree Menu Powered by dhtml-menu-builder.com


om BOPA's organisationsskemaer


Organisationsskemaerne er udarbejdet i 1960 af Erik S. Saxtorph hvis dæknavn under krigen var 'Jørgen Bøgh'. Skemaerne er udarbejdet som informationsmateriale om modstandsbevægelsen til det forsvar chefredaktøren for det kommunistiske dagblad 'Land og Folk' førte i den injuriesag som hærchefen, generalløjtnant Hjalf, havde anlagt imod ham. Sagen er efterfølgende kendt som Hjalf-sagen. Skemaerne omfatter perioden fra december 1942 hvor den organiserede modstand begynder, til december 1944 hvor Bøgh rejser til Sverige.

Vurderet som historisk kilde er skemaerne primære 1. håndskilder og troværdige beretninger om BOPA's organisation og udvikling.

Historikeren Bjarne Maurer har bearbejdet de originale skemaer, og denne version er publiceret i Leif Larsens bog 'BOPA' og i Esben Kjeldbæks bog 'Sabotageorganisationen BOPA 1942 - 1945'. Læs her om disse versioner.

Her er organisationsskemaerne gengivet i deres oprindelige form; et eksempel på de originale skemaer er vist nedenfor. Se de originale skemaer her.

 

næste side