BOPA's grundlæggere BOPA's grundlæggere
BOPA
en modstandsorganisation
under Danmarks besættelse 1940 - 1945


BBC studiet


BBC
BBC's udsendelser til Europa havde til huse i det tidligere pompøse forretningspalads 'Bush House' som lå på hjørnet af 'Aldwych' og' The Strand', den travle og rodede londongade hvor de i det ene hus solgte stegt fisk og kartofler og i det næste safariudstyr; ligesom det var her East Ends fattige mødte West Ends herskaber.

Bush House
var opkaldt efter bygherren Irving T. Bush, Bush Terminal Company of New York. Oprindelig var bygningen planlagt til at være et forretningscenter efter amerikansk forbillede; det stod færdigt i 1923, bygget af den amerikanske skyskraberarkitekt Harvey Wiley Corbett.
Bush House
Broadcasting House Den 8. december 1940 ødelagde en landmine BBC's bygning 'Broadcasting House' hvorefter udsendelsesafdelingen for Europa flyttede til Bush House. I 1944 blev denne bygning delvis ødelagt under et V1-bombardement.

Studiet
var placeret i en kælder under det nordlige fortov i 'The Strand'. Lokalerne havde oprindeligt været arkiv og lager for firmaerne i Bush House.

For at komme hen til studiet skulle man tage eleavatoren ned til den dybeste kælder, gå gennem lange korridorer ud under en af gårdene, ind under en anden fløj og videre ad nogle trin op og ned, før man kom til Studie 15, et bart og støvet rum med et bord med metalplade, overtrukket med sejlgarnsvæv, nogle fabriksstole, et tungt dikkende ur (som man sikkert har kunnet høre i Danmark selv om teknikkerne sagde noget andet), nogle lamper og nogle mikrofoner.

I det tilstødende kontrolrum bag glasruden residerede to kvindelige teknikere ofte i snak om dagligdags ting som tøj og rationeringsmærker uden overhovedet at kunne forstå de sprog som der blev talt i udsendelserne, men som de havde det professionelle tekniske ansvar for at afvikle.

 

 

Forrige side
Afsnittets begyndelse
Næste side
 
 
 

modstandskampen.dk