BOPA's grundlæggere BOPA's grundlæggere
BOPA
en modstandsorganisation
under Danmarks besættelse 1940 - 1945


Johs. G. Sørensen


Speakeren Johs. G. Sørensen havde den 9. april 1940 oplæst Kongens budskab til det danske folk om den tyske besættelse. 5 år senere, den 4. maj 1945, var det også ham der oplæste nyheden om befrielsen. Joh. G. Sørensen ved mikrofonen i BBC, London

To store, helt unikke øjeblikke i dansk radios historie fra den dybeste alvor til den lykkeligste stund.
Sådan føltes det i hvert fald dengang, og sådan kan det vel stadig føles når man beskæftiger sig med besættelsestidens historie.

Til England
I 1944 flygtede Johs. G. Sørensen via Sverige til England fordi han havde været involveret i forskelligt illegalt radioarbejde. I London blev han tilknyttet BBC og de danske nyhedsudsendelser til Danmark.

*Johs. G. Sørensens beskrivelse
Radioarbejdet var et arbejde der lignede al andet arbejde - og alligevel noget helt særligt. Efter i 4 år at være underlagt den tyske censur var det en befrielse igen at sidde ved en fri mikrofon. Et tryk på en knap, og man stod i stuen hos næsten hver eneste dansker. Selv vidste man ikke noget om slægt og venner, men de vidste hvordan man havde det, om man var forkølet og træt eller opstemt og glad; og de kunne jo kunne jo også konstatere at man stadig var i live…

Kollegerne
Kollegerne var ikke oprindelig radiofolk, men de havde lært sig opgaven og gik til arbejdet med begejstring på trods af blitzen, beskeden løn og utrolige arbejdsvilkår.

Forrige side
Afsnittets begyndelse
Næste side
 
 
 

modstandskampen.dk